Tot ce-a găsit NASA pe Marte ca să ne putem muta acolo (cândva)

de: Andreea Cuzub
08 06. 2018

Ultima descoperire a roverul Curiosity de pe Marte răsplătește toate eforturile cercetătorilor de la NASA, însă este doar una din descoperirile făcute de-a lungul anilor de care probabil ai uitat.

În 2012, NASA a trimis în spațiu roverul Curiosity pentru cea mai importantă misiune pe Marte. De atunci și până acum, Curiosity ne-a adus diverse descoperiri, unele mai semnificative, iar altele mai puțin relevante pentru marele deziderat al cercetătorilor: găsirea urmelor biologice care să ateste existența vieții pe Marte.

Cea mai nouă dintre acestea a fost făcută publică recent și susține că au fost descoperite materii organice în solul unui lac vechi de pe Planeta Roșie. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au reușit să dovedească că elemente găsite sunt resturi ale unor organisme vechi sau că au ajuns pe Marte aduse de comete.

Jennifer Eigenbrode, biogeochimistă la Goddard Space Flight Center, NASA, spune că mostrele colectate nu atestă existența vieții extraterestre, dar ne arată că existau resurse pentru orice organisme ar fi trăit acolo.

Echipa de cercetători consideră că materiile organice descoperite sunt produse ale unor molecule organice și mai mari, asemănătoare celor descoperite pe Pământ în cărbune.

Concentrații ridicate de gaz metan pe Marte descoperite de NASA

Pe lângă asta, Curiosity a arătat că există o concentrație mare de metan în atmosfera planetei Marte. Asta înseamnă că acesta fie este produs de microorganisme care trăiesc pe planetă, fie sunt o urmare a reacției dintre roci și apă.

Echipa condusă de Christopher Webster, de la Jet Propulsion Lab, a descoperit că nivelurile de metan fluctuează în funcție de anotimp.

Astfel, pe măsură ce vine vara, nivelul de metan trece de la 0,24 la 0,65 părți per miliard. Webster crede că gazul este prin în suprafața planetei, iar vara, odată cu creșterea temperaturilor, este eliberat în atmosferă.

NASA susține că a existat apă pe Marte

În martie 2013, NASA anunța o altă descoperire importantă – posibila prezență a apei pe Planeta Roșie. În acest sens, au fost analizate probe de rocă din Golful Yellowknife. Datele au fost examinate cu instrumentele Sample Analysis at Mars (SAM) şi Chemistry and Mineralogy (CheMin) și au indicat că Golful Yellowknife a fost cândva un râu sau fundul unui lac.

Acest mediu umed nu a oxidat foarte mult, nu este foarte sărat și nu are caracter acid, iar aceste caracteristicii i-au făcut atunci pe cercetători să afirme că viața pe Marte s-ar fi putut dezvolta ca pe Pământ.

O descoperire și mai concretă decât aceasta a fost făcută în 2015, atunci când oamenii de știință spuneau că au găsit urme de apă în formă lichidă. Aceasta era combinată cu diverse săruri, ceea ce a făcut-o să nu se evapore sau să înghețe – cum s-ar fi întâmplat în mod obișnuit.

Tot atunci cercetătorii au descoperit că apa creează petele închise la culoare de pe planetă, numite Recurring Slope Lineae.

Toate aceste descoperiri demonstrează că eforturile cercetătorilor de la NASA nu au fost în van. Este limpede că niciuna nu atestă existența unei „forme superioare de viață”, dar, în cei șase ani de misiune, roverul Curiosity a făcut mai multă lumină peste ceea ce există și nu pe Planeta Roșie. Nu ne rămâne decât să așteptăm ca roverul Exomars să fie lansat în 2020 și să sperăm că acesta va elucida și mai mult misterul.